16 Ekim 2013 Çarşamba

Dongho U-Kiss'den Ayrılıyor


Bugün bayramın ikinci günü. Bugün Dongho'nun U-Kiss'den ayrılacağını öğrendim. Biz Kissme'ler için sürpriz olmadı bu. Çünkü son zamanlarda Dongho'nun gruptan ayrılacağı dedikoduları dolaşıyordu. Yaklaşık bir ay önce NH Media (Ukiss'in şirketi) içinde Dongho hariç bütün üyelerin fotoğrafı olan bir sayfayı paylaşmıştı. Wikipedia Ukiss sayfasında da Dongho eski üye olarak gözüküyordu. Grup üyeleri bu konuda hiçbir şey söylemediler. Hatta hiçbir konuda tweet atmadılar. Normalde bu tarz dedikodular çıktığında hemen cevap verirlerdi. Dongho da marttan beri twitterda gözükmüyordu. Bu da bize Alexander'la Kibum'un gruptan çıkartılacakları sıralarda hiçbir üyenin tweet atmadığını hatırlattı, daha da korktuk. Ardından NH Media Dongho'nun resmi olmadan paylaşılan sayfanın linkinin hatalı olduğunu söyledi, üyeler tweet atmaya başladı ve rahatladık. Ama sonrasında Dongho grupla aktivitelerine katılmadı. NH Media Dongho'nun tekrar hasta olduğunu ve bir süreliğine gruba katılmayacağını duyurdu. (Dongho Stop Girl promosyonları sırasında plöriz olmuştu, hastaneye kaldırılmıştı.) Bugün de gruptan ayrıldığını duyurdular.  Az önce saydığım nedenlerden ötürü fazla şaşırmadık. Zaten Stop Girl zamanlarında hasta olduğundan beri -yani bir yıldır- eskisi gibi değildi. Sanki orada olmak istemiyor gibiydi. Eski neşeli maknaemiz değildi. Kore'de en aktif olan, televizyon programlarına en çok çağırılan üye olmasına rağmen bütün bunlardan da uzaklaştı. 7-8 aydır da tweet atmıyordu. Yani aslında grupta olmasına rağmen kendini bize özletiyordu. 

Gruptan ayrılmadan önceki son fotoğraflarında baktığınızda Dongho'nun ne kadar hasta ve zayıflamış olduğunu görebilirsiniz.  http://imageshack.us/photo/my-images/9/c8l8.png Ama Dongho gruptan sadece sağlık nedenleriyle ayrılmadı. Ukiss'le çıkış yaptığında sadece 14 yaşındaydı. Durumu çok iyi kaldırdı, grupta hiçbir sorun çıkarmadı. Yine de 14 yaş pek çok şey için erken. O yaşta ünlü olmanın sağlığını ve psikolojisini son 5 yıl boyunca ne kadar bozmuş olduğunu tahmin edebilirsiniz.  Ayrıca K-Pop Turkey sayfası gruptan ayrılma sebebi olarak Don't Cry Mommy filmindeki oyunculuğuna yönelik olumsuz eleştirilerden de söz ediyor. Koreli netizenlerin "eleştiri" olayını beceremediğini ve zaman zaman idolleri intiharın eşiğine getiren şeyler söyleyebildiklerini biliyoruz.(bkz. Led Apple Kwang Yeon'un intihar girişimi, Birthday Killer şarkısı) Bir hayranı ona neden artık twitterı kullanmadığını sorduğunda insanların ona kötü şeyler söylediğini ve yakında twitterını kapatacağını söylemişti. Öncesinde onu alkışlayan insanların şimdi böyle eleştirilerde bulunması onu çok üzmüş olmalı. Buna benzer yololardan geçen ve genç yaşta ünlü olan Miley Cyrus'un şimdi ne halde olduğunu hepimiz görüyoruz. Neyse ki Dongho mantıklı bir karar aldı ve bu hallere düşmeden kendini insanlardan uzaklaştırdı. NH Media geçici olarak ayrıldığını söylüyor ama bunun ne kadar gerçekçi olduğunu bilemeyiz. Belki de Dongho biraz toparlanmak ve sonrasında geri dönebilmek için açık bir kapı bırakmak istemiştir.
Zamanında Kibum gruptan zorla çıkartılmıştı, Alexander'ın ayrılma nedeni olarak hiçbir açıklama yapılmamıştı. Şimdi en azından Dongho'nun zorla değil de kendi isteğiyle ayrılmış olması bizi rahatlatıyor.
Bu ayın sonunda Ukiss yeni şarkı yayınlayacak. Aslında geri dönüşün geçtiğimiz ay yapılması planlanıyordu ama şu sıralar NH Media'da büyük ihtimalle işlerin maddi yönden de iyi gitmemesinden dolayı ertelendi. Ukiss'in Kore'den çok uluslararası alanda popüler olduğunu ve Kore'de en çok rant yapan üyenin Dongho olduğunu göz önüne alırsak bu geri dönüşten fazla bir şey beklememiz yerinde olur. Ukiss henüz hiçbir müzik programında birinci olamadı, bu geri dönüşte de farklı bir şey olamayacak anlaşılan. Ben Ukiss'in 6 ya da 7 kişiyken değil de ancak 9 kişi hep birlikte sahnede durduğunda birinci olacağına inanıyorum. Exo'da da aynısı olmadı mı? 6 kişilik gruplar yerine 12 kişi olarak karşımıza çıktıklarında birinci oldular. Her neyse, şu an birinci olmak mesele değil. 
U-Kiss bugüne kadar pek çok badire atlattı. 6 kişi olarak çıkış yaptılar sonra Kiseop eklendi. Ardından Kibum ve Alexander gruptan çıkartıldı, AJ'le Hoon eklendi. Sonra AJ Amerika'ya gitti geldi. Şimdi de Dongho ayrılıyor. Yakında AJ Amerika'ya geri dönecek, 9 kişilik gruptan 5 kişi kalacaklar. NH Media gruba Dongho'nun yerine yeni üye alınmayacağını duyurdu. Umarım bundan sonra gruptan başka bir üye ayrılmaz. 




Bu durumda beni Someday şarkısı çok rahatlatıyor. Vakti zamanında Ukiss'e, ümitsizliğe düşmemeleri için özel olarak yazılmıştı. 

"Yoksa, sadece onsuz yaşa." 
"Şimdi sen acı çekiyorsun, bu sevdiğinin bir işareti."
"Herkes denediğini biliyor, herkes sorun olmadığını biliyor" Evet Dongho son bir yıldır grupta kalmayı deniyordu. Bu kararı almasının kolay olmadığını biliyoruz.
"Herkes bazen kazanır. Herkes biliyor bazen kaybedersin."
"Sonuçta gülümsemek için bir gün gelecek."
"Birlikte kalsaydınız da nasılsa bir gün gidecekti."
Duruma en uyan sözü de Dongho söylüyor: "Eğer birlikte olamayacaksanız sadece gitmesine izin ver.Belki de kader değildi."

Dongho'nun gruptan ayrılmasında sebep olan bütün bu sebepleri bilmeme rağmen ona U-Kiss'le kalmasını söyleyemem ya da gittiği için ondan nefret edemem. Sizden de aynı şeyi bekliyorum. Yani Dongho'nun kararına saygı duymanızı ve gitmesine izin vermenizi.

8 Ekim 2013 Salı

IU - Modern Times

IU'nun Modern Times albümü yayınlandı! 
Loen Ent. Red Shoes, Modern Times, Between The Lips(50 cm),Walk ith Me Girl, Love of B, Wait ve Everybody Has Secrets(ft. Gain) için ayrı olarak tanıtım fotoğrafları ve klipleri yayınladı. Bütün bu tanıtım işleri için tek tek düşünülmüş, hepsine ayrı ve orjinal konseptler geliştirilmiş. Yani Loen bu iş için gerçekten çok uğraşmış. Bu da IU'nun sıradan bir sanatçı olmadığını gösteriyor. 

Bütün konseptleri çok beğendim çünkü bildiğimiz kpop çizgisinden biraz farklı. Kpop kliplerinde genellikle benzer saç modelleri, benzer renk tonları, benzer melodiler kullanılır. O çizgiyi ne kadar sevsek de yeni şeyler görmek istiyor insan. Sanırım yapımcıların daha kolayına gidiyor hep benzer konseptleri kullanmak. Ama Loen’in kendine has bir tarzı var. Adına ne desem bilemiyorum ama o tarzı gerçekten, gerçekten çok seviyorum.



En çok Between The Lips'in tanıtım klibini sevdim. Şarkının melodisi, tanıtım fotoğrafları, ortamın havası çok hoşuma gitti. Ayrıca klipte oynayan Cho Jung Seok (büyük ihtimalle o) sayesinde hikayenin öncesini bildiğimiz için klip daha da anlamlı hale geliyor.  [Bilmeyenler için hikayenin öncesi, IU ve Cho Jung Seok You Are The Best Lee Sun Shin dizisinin iki başrolü.(Olaylar olaylar) (bkz.JoU çifti)] 




Walk With Me, Girl içinse Choi Baek Ho ile düet yapmış. Choi Baek Ho, Kore'nin köklü müzisyenlerinden biri. Şarkıda ona yer vermenin albümün tanıtımı için iyi olacağını düşünmüş olmalılar.


Everybody Has Secrets'e gelince. Hmm..Aslında ben de diğer pekçok Uaena gibi IU'nun masum hallerini tercih ederim. Ama Sezar'ın hakını Sezar'a vermek gerek, takım elbise yakışmış.


Modern Times tanıtım klibi çok ilginç olmuş. Yani nereden akıllarına gelmiş ki IU'yu eski bir filme montajlamak? Ya da Charlie Chaplin’i konsepte dahil etmek?











Love of B tanıtım fotoğraflarında giydiği kıyafetlerin toplamı 4,880 dolar. Loen kesenin ağzını açmış.














Wait tanıtım fotoğrafları


Bugün de Red Shoes'ın klibi yayınlandı! Loen Tree'yi (Gain, IU, Sunny Hill, History, Fiestar) takip edenler bilir, kliplerinde hep fantastik ve farklı bir yön vardır. Bu yüzden Loen Tree'nin neredeyse tüm sanatçılarını takip ediyorum.Bu klibinde de aynı şekilde pek çok fantastik öge vardı. Klipte yer alan ünlülerin yanında Yu Hui Yeol dikkatimi çekti. IU'nun yıllar önce çıktığı Yu Hui Yeol'ün Stechbook programı unutulmazdı.



Dikkatimi IU ve Lee Hi arasındaki bazı benzerlikler çekti. Örneğin tanıtım fotoğraflarında ikisinin de ağzında sakız var. Burada Loen YG Entertainment’i kopyaladı falan demiyorum. Sadece Lee Hi dikkatlerini çekmiş. Aşağı yukarı benzer hayran kitlelerine talip olduklarına göre ve Lee Hi çıkış yaptığı gün birincilik kazandığına göre Lee Hi’ın Loen’in dikkatini çekmesi gayet normal. Bunun gibi bir yazıyı da Ukiss’le Infinite H için yazmıştım. Sevdiğim sanatçılar arasında böyle benzerlikler bulmayı seviyorum. Çünkü işsizim.


Ayrıca IU'nun saçlarından da biraz söz etmek istiyorum. Yeni saç modeli çok kötü. Evet çok kötü. Sarının o tonu ve röfleli hali çok kötü. Ama IU'ya inanılmaz yakışmış, saçlarının bir süre daha böyle kalmasını istiyorum. IU'dan başkası yapsaydı bölye durmazdı. 

Sonuç olarak IU'nun bu geri dönüşünü çok beğendim ama keşke Spring of a Twenty zamanlarındaki gibi biraz daha "Kore'nin küçük kız kardeşi" imajını korumasını isterdim.



Ankara Sejong Enstitüsü Korece Kursu

Ankara'daki Sejong Ensititüsü'nün yeni dönem Korece kurslarının ne zaman olacağını merak ediyordum. Ama ne kendi internet sitelerinde ne da Korefans'da bununla ilgili bir bilgi bulamadım. Telefonla da aradım ama ulaşamadım. Ben de Sejong Enstitüsü'ne e postayla sordum. Buna göre Korece kursları aralıkta başlayacakmış. Kasım ayının 20sinde de kayıtlar başlayacakmış. Ama kesin olarak kasım ayında kursa geleceksem şimdiden erken kayıt yapabilirmişim. Türkiye'de Korece kurusu olan il sayısının azlığını düşünürsek bu imkanı iyi değerlendirmeliyiz. Sayı az olursa sınıflar açılmayabilir o yüzden bu bilgiyi yayalım.

Ankara Üniversitesi'nin bütün öğrencilerine TÖMER'de %50 bursu var. Benim de ayrıca %100 bursum vardı. Sejong Enstitüsü TÖMER'e bağlı olsa da ayrı bir birim olduğu için bursların Korece kursu için geçerli olmadığını söylediler. Kursun ücretleri http://tomer.ankara.edu.tr/ucretler-indirimler/2012-kurs-ucretleri/ adresinde SEJONG ENSTİTÜSÜ KORECE  KURSLARI  başlığı altında yazıyor. 

6 Ekim 2013 Pazar

Sonbahar ve Yağmur Şarkıları

Sonbahar geldi! Aslında sonbahar pek sevilmez ama dinlenecek bu kadar güzel şarkılar varken sıkıntı yok. JYJ'den  Fallen Leaves en güzel sonbaharda dinlenir çünkü. Tam sonbaharlık şarkılar hazırladım~


JYJ - Fallen Leaves


IU - Raindrop Lisede Tevfik Fikert'in Yağmur şiirinin yağmur damlaları gibi bir melodisi olduğunu öğretmişlerdi. Bana da bu şarkı aynen öyle geliyor.^^



Autumn's Concerto OST - Why Did You Lie (Piyano cover) http://youtu.be/JsY3ZbVAl2M Autumn's Concerto dizisini izlemedim ama sonbahara uygun olduğu kesin. Şarkının orjinalinden çok piyano versiyonunu sevdim.

Paran - Daybreak https://soundcloud.com/oyun-1/paran-intro-daybreak

Jan Jane - Rainy Day http://youtu.be/5iWAiYc325c

Yeo Hoon Min - 그렇게 시작되었다 http://www.youtube.com/watch?v=WK2gdX7WA7U

Kim Jae Suk - Rainy Day http://www.youtube.com/watch?v=SBX3bh1BNtk Bu şarkının öyle sonbaharımısı bir havası yok, sonbahar için fazla hareketli. Ama çok güzel olduğu için paylaşmak istedim.

Ace - Like Rain and Music - http://youtu.be/WNwBYKisZcU "Yağmurun yağması, müziğin etrafı sarması gibi seni düşünmek"

Winter Sonata OST - Don't Forget Me (Ryu) Tamam bu kış şarkısı oldu. Ama bu soğuklar kışı aratmadığına göre... :)  Winter Sonata dizisini izledim, OST'u tek kelimeyle muhteşem. Şarkıların çoğunun piyano ve viyolin olmak üzere iki versiyonu var. Ders çalışırken dinliyordum çoğunlukla ama diziyi bilen bilir çok acıklıdır. OSTunu dinlerken acı çektiğimi fark edince dinlemeyi bıraktım. :) Hazır yazmaya başlamışken OSTlarından bir kaç şarkı daha söyleyeyim kışın dinlersiniz :D From The Beginning Until Now, Tears In Your Eyes, My Memory, Only You vs. vs. Hadi iyi kış şarkıları için ayrı bir yazı yazmama gerek kalmadı :)